Wykorzystanie nowych technologii i innowacji w transformacji systemu rolno-spożywczego
Wykorzystanie nowych technologii i innowacji w transformacji systemu rolno-spożywczego
![](http://4cf.pl/wp-content/uploads/2023/12/FAO-Blog.png)
Globalny raport foresightowy FAO
Badanie FAO “Harvesting change: Harnessing emerging technologies and innovations for agrifood system transformation” ocenia technologie i innowacje, które potencjalnie mogą mieć ogromne znaczenie dla sprostania wyzwaniom związanym z sektorem rolno-spożywczym do 2050 r., a także najważniejsze trendy i czynniki, które wpłyną na pojawienie się technologii i innowacji rolno-spożywczych oraz ich czynniki wyzwalające zmiany, w tym niektóre aspekty regionalne. Raport przedstawia również prawdopodobne scenariusze rozwoju nowych technologii i innowacji dla sektora rolno-spożywczego w przyszłości w horyzoncie czasowym do 2050 roku, aby umożliwić kształtowanie przyszłościowych polityk.
Gratulacje za kompleksową pracę dla Neveny Alexandrovej-Stefanovej, Kacpra Nosarzewskiego, Zofii Krystyny Mroczek, Sary Audouin, Patrice’a Djamena, Norberta Kołosa, Jieqionga Wana.