Eksperci ds. żywności, nie przegapcie tej wyjątkowej okazji!
Eksperci ds. żywności, nie przegapcie tej wyjątkowej okazji!

Fermentacja istnieje od tysięcy lat, ale co gdybyśmy zaprojektowali ją na nowo z myślą o przyszłości? Co zmieniłbyś Ty? Od chleba na zakwasie i sera po kimchi czy sos sojowy – fermentacja od dawna kształtuje kulinarne tradycje całego świata. To jednocześnie tradycja, sztuka i nauka o żywych systemach. Nawet drobne zmiany czasu, temperatury czy pH mogą znacząco wpłynąć na smak, teksturę i wydajność. Każdy proces fermentacji to „przestrzeń projektowa”, która tylko czeka, by ją odkryć, zoptymalizować i wzbogacić o innowacje. To system o ogromnym potencjale.
Weź udział w Geek4Food Foodathon i kształtuj przyszłość fermentacji jako systemu, który można optymalizować na każdym etapie – od selekcji szczepów mikroorganizmów i projektowania bioreaktorów po monitorowanie procesów, pętle sprzężenia zwrotnego i waloryzację odpadów. Zarejestruj się tutaj!