Witamy pierwszego stypendystę 4CF Global Fellowship 2025
Witamy pierwszego stypendystę 4CF Global Fellowship 2025

4CF z dumą wita pierwszego stypendystę programu 4CF Global Fellowship 2025
Warszawa, 30 lipca 2025 r. – 4CF sp. z o.o. z ogromną radością ogłasza przyjazd pierwszego stypendysty programu 4CF Global Fellowship 2025. Dr Simbarashe Nhokovedzo rozpocznie swoją sześciomiesięczną rezydencję naukową w Warszawie już jutro, 31 lipca 2025 r.. To ważny krok w rozwoju międzynarodowej współpracy badawczej oraz wspieraniu innowacyjnych badań nad kluczowymi wyzwaniami przyszłości.
O programie 4CF Global Fellowship
4CF Global Fellowship to pionierski program stypendialny, skierowany do wybitnych młodych naukowców zajmujących się foresightem strategicznym. Inicjatywa powstała z myślą o wspieraniu światowej klasy badań foresightowych oraz promowaniu globalnej współpracy w zakresie przyszłościowych wyzwań i rozwiązań. Stypendium umożliwia prowadzenie zaawansowanych badań w Warszawie, oferując zakwaterowanie, przestrzeń do pracy badawczej oraz wsparcie finansowe. Program finansowany jest w całości ze środków własnych 4CF. Edycja 2025 skupia się na biogospodarce i przyszłości żywności, zachęcając stypendystów do eksplorowania przełomowych kierunków w obszarze zrównoważonej produkcji żywności.
Poznajcie Simbarashe Nhokovedzo
Simbarashe Nhokovedzo to pasjonat foresightu, innowacji i zrównoważonego rozwoju.. Jest doktorantem w renomowanym Finland Futures Research Centre na Uniwersytecie w Turku. Wcześniej uzyskał dyplom inżyniera na Politechnice w Hararze. Jego badania zakorzenione są w biogospodarce i koncentrują się na przyszłości rolnictwa komórkowego w krajach Globalnego Południa. W Warszawie Simbarashe będzie pracował nad projektem badawczym pt. “Humanizowanie przyszłości mięsa in vitro: Persony przyszłości z narracji scenariuszowych Afryki Południowej 2070 (NYAMA 2070)”, który ma na celu stworzenie modeli konsumentów przyszłości (person) w oparciu o scenariusze rozwoju technologii mięsa in vitro. Projekt ten może stać się istotnym narzędziem wspierającym rozwój polityk i strategii interesariuszy sektora rolno-spożywczego w Afryce Południowej.
Simbarashe łączy interdyscyplinarne wykształcenie z praktycznym doświadczeniem – posiada kwalifikacje w zakresie strategii, innowacji oraz przedsiębiorczości. Współpracował z licznymi organizacjami rządowymi, pozarządowymi i międzynarodowymi na rzecz planowania strategicznego i foresightu, zarówno w Afryce, jak i innych częściach świata.
Jako założyciel i przewodniczący Zimbabwe Node of the Millennium Project, aktywnie uczestniczy w globalnej debacie o przyszłości. Współpracował również z 4CF w ramach międzynarodowej inicjatywy Resilience Frontiers, prowadzonej przez UNFCCC. Jego wkład w Ścieżkę 7: Regeneratywna produkcja żywności podczas NAP Expo 2022 w Botswanie stanowił ważny element prac nad zrównoważonymi scenariuszami przyszłości. Pełnił też funkcję przewodniczącego Komitetu Doradczego ds. Badań w projekcie „Youth and Social Justice Futures”, finansowanym przez IDRC i realizowanym przez South African Institute of International Affairs (SAIIA).
Witamy!
„Z ogromnym entuzjazmem witamy Simbarashe jako pierwszego stypendystę programu 4CF Global Fellowship.” – mówi Norbert Kołos, partner zarządzający w 4CF. “Jego wiedza, doświadczenie i pasja do tematów związanych z biogospodarką i przyszłością żywności doskonale wpisują się w działalność 4CF. Od lat realizujemy projekty foresightowe w tym obszarze zarówno dla klientów korporacyjnych, jak i instytucji publicznych, w tym FAO. Jak powiedział Isaac Asimov: „Problemy i katastrofy są nieuniknione, ale rozwiązania – już niekoniecznie.” Właśnie dlatego uważamy, że inwestowanie w mądry foresight, pozwalający odkrywać zaskakujące możliwości, to nasz obowiązek. 4CF Global Fellowship to przestrzeń do refleksji, eksperymentów i współpracy. Witamy Simbarashe w Warszawie i czekamy z niecierpliwością na jego wkład w nasze wspólne działania.”
Pobyt Simbarashe Nhokovedzo w Warszawie potrwa od sierpnia 2025 do stycznia 2026 roku. Z niecierpliwością oczekujemy rezultatów jego pracy, wierząc, że przyczyni się ona do budowy bardziej zrównoważonego i sprawiedliwego systemu żywnościowego – nie tylko w Afryce, ale i na całym świecie.