Trendy HoReCa 2025
Trendy HoReCa 2025
Kacper Nosarzewski, partner w 4CF The Futures Literacy Company oraz członek zarządu Polskiego Towarzystwa Studiów nad Przyszłością, podkreśla, że od dawna przewidywano wpływ automatyzacji na modele biznesowe gastronomii. W momencie, gdy pojawiły się problemy z dostępnością pracowników w tym segmencie, branża zaczęła eksperymentować z półautomatycznymi formatami.
– Robot do robienia kanapek czy kebabów jest obecnie ciekawostką, ale przy obecnym poziomie bezrobocia automatyzacja w gastronomii zdecydowanie ma przyszłość. Szczególnie w dobie wzrostu popularności ghost kitchens – miejsc, gdzie nikt nie widzi kuchni ani pracowników, a branding jest abstrakcyjny, bo ta sama kuchnia może obsługiwać kilkanaście różnych marek cateringowych czy dowozowych. Tego rodzaju koncentracja i poszukiwanie synergii kosztowych oraz modeli innowacyjnych jest obecnie w trendzie. Kolejny krok to pełna automatyzacja procesów w takich miejscach. Moim zdaniem, w dłuższej perspektywie możemy spodziewać się zatracenia umiejętności gotowania, przyrządzania posiłków, z powodu dynamicznego rozwoju automatyzacji właśnie – mówi Nosarzewski.
Co jeszcze może nas zaskoczyć? Przyszłość pozostaje otwarta, ale jedno jest pewne: sektor HoReCa nigdy nie przestaje ewoluować.